Keukentips

Meten of Wegen in Kopjes, Eetlepels en Theelepels + Gidsje

20160218 Meten in kopjes

Ik haal veel van mijn keukeninspiratie van blogs uit Noord-Amerika. Ook mijn culinaire voedingsopleiding die ik volgde aan de Academy of Culinary Nutrition is in Toronto, Canada. En aan de andere kant van de grote plas meten ze hun ingrediënten niet af in gewicht, maar op inhoud. In recepten kom je dan ook 1 cup (kop) van dit en ¼ van dat tegen. In het begin vond ik dat vreselijk verwarrend en het leek me ontzettend onnauwkeurig. Hoe weet je nou zeker dat je taart niet mislukt als je het niet in precieze grammen afweegt?

Ondertussen ben ik helemaal om en heeft deze manier mijn voorkeur boven alles afwegen in de weegschaal. Het is namelijk heel veel handiger en je hebt er niets voor nodig dat je niet al in je keuken hebt staan. Geen geklooi met een bakje op de weegschaal waar alles net niet in past of van die knopjes op een digitale weegschaal waar je tien keer op moet drukken voordat ze het doen (herkent iemand die weegschaalfrustraties?)

Wat heb dan wel nodig? Men neme 1 kopje waar 240 ml in past, 1 eetlepel en 1 theelepel.
Om te testen hoeveel er precies in je kopje past, vul je ‘m tot de rand met water. Dat water giet je dan in een maatbeker en lees de hoeveelheid water af. Je kunt natuurlijk ook altijd een maatbeker gebruiken, maar ik vind het handiger om een cappuccino kopje te gebruiken, omdat ik er meerdere van heb, ze erg handzaam zijn en ze in de vaatwasser kunnen.

Als je in een recept een ½ kopje tegenkomt, vul je je kopje voor de helft. Hetzelfde geldt voor ¼ theelepel. Schep ¼ van je theelepel vol. Is dit dan niet heel onnauwkeurig? Nee, niet heel erg. De kans is wel groter dat het afwijkt dan als je het meet in grammen, maar dat is helemaal niet erg als je misschien denkt. Het belangrijkste is dat de verhouding tussen de ingrediënten blijft kloppen. Bij mij is er nog nooit iets mislukt als ik op deze manier kook of bak!

Ik ben helemaal om en gebruik mijn weegschaal alleen nog maar om aardappelen af te wegen. Ondertussen heb ik ook speciale maatbekers en maatlepels in de keuken (dat was nog eens een leuk Sinterklaascadeautje), maar ik heb een paar jaar alleen maar met gewone kopjes en lepels gemeten en gebruik ze nog steeds regelmatig. In mijn recepten zul je dit dan ook regelmatig voorbij zien komen.

Om je wat meer gevoel te geven voor deze manier van meten of wegen vind je hieronder een tabel met meest voorkomende benamingen, inhoud in milliliters en hoe de boel zich tot elkaar verhoudt.

Benaming Inhoud in ml Is gelijk aan
1 kop 240 ml
1/2 kop 120 ml
1/3 kop 80 ml
1/4 kop 60 ml 4 eetlepels
1/8 kop 30 ml 2 eetlepels
1 eetlepel 15 ml 3 theelepels
1 theelepel 5 ml
1/2 theelepel 2 ml
1/4 theelepel 1 ml

Meet jij wel eens in kopjes? Wat vind jij handig als je aan het koken bent?

xoxo,

Mieke

Facebooklinkedinmail

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *