Persoonlijke Ontwikkeling,  Welzijn

Waarom Ik Geen Goede Voornemens Heb

20160117 Kerngevoelens

Heb jij goede voornemens gemaakt voor 2016? Misschien staan de klassiekers afvallen, stoppen met roken of meer geld sparen wel op je lijstje. En hoe gaat het met het realiseren van deze voornemens na de eerste twee weken van het nieuwe jaar? Gaat alles zoals gepland, ben je lekker op weg en bovenal voelt het goed? Of is het een strijd om het vol te houden en voel je je schuldig en misschien minderwaardig?

Ik kan heel blij worden van doelen stellen, ze opschrijven in mooie boekjes of apps en eindeloos lijstjes maken. Alleen ze dan ook waarmaken, daar knelt het bij mij. Ik weet dat ik niet de enige ben en dat dit veel mensen overkomt. Waar ligt het aan?

Ondanks dat nu uit psychologisch onderzoek blijkt dat wilskracht net een spier is die je kan trainen, is het ongelooflijk lastig om een doel te halen omdat je vindt van jezelf dat je het moet.
“Ik moet afvallen, want ik ben veel te dik. Op deze manier krijg ik nooit die promotie/relatie/het lijf van Doutzen.”
“Als ik nu eindelijk eens mijn leven op orde wil gaan krijgen, dan moet ik beter gaan plannen.”

Herkenbaar?

We slaan hier het belangrijkste element over. Ons voelen. Hierboven geschreven zinnen zijn gedachten die voortkomen uit beperkende overtuigingen over jezelf, die je in de loop van je leven als de waarheid bent gaan zien. Maar het zijn gedachten, geen waarheden.

Het voelen gaat een laag dieper. We willen ons allemaal goed voelen. Het is werkelijk gemakkelijker richting “goed voelen” te bewegen, dan van je “slecht voelen” weg te komen. Bovendien is het een stuk liefdevoller naar jezelf toe. Vraag je daarom eens af hoe jij je dit jaar wilt voelen en wees heel specifiek. Laat ik afvallen weer als het voorbeeld nemen. Hoe voel jij je als je afgevallen bent? Misschien is het antwoord “gezond.” Hoe voelt het voor jou om gezond te zijn? Hoe weet je gevoelsmatig dat je gezond bent? Dan kom je aan bij kerngevoelens zoals je energiek voelen, zin in het leven hebben en vrolijk zijn.

Deze kerngevoelens vormen je leidraad bij het maken van beslissingen. “Ik wil me graag energiek voelen, dus daarom kook ik vanavond thuis een lekkere maaltijd met veel groenten, een stukje kip en zoete aardappelen uit de oven.” En als er dan een nieuw kans op je werk voorbij komt, kun je je afvragen of het aannemen van deze kans zal bijdragen aan jouw vrolijkheid of deze juist zou doen afnemen. Zo heb je je keus snel gemaakt en bouw je stap voor stap aan het leven dat je graag wilt.

Dit jaar heb ik een lijstje gemaakt van hoe ik me wil voelen. Geen concrete doelen gesteld, maar alleen gevoeld hoe ik weet dat ik gelukkig ben. Hieruit heb ik een lijstje van vijf kerngevoelens gemaakt en dit lijstje op mijn badkamerspiegel gehangen. Zo weet ik dat ik mezelf elke dag herinner aan wat echt belangrijk is. Hieronder zie je mijn lijstje voor de komende tijd.

20160117 Kerngevoelens

Denk er eens over na hoe jij je wilt voelen en waarom. Als je het wilt delen, hoor ik het graag in de comments!

En kom van de week terug, want dan schrijf ik meer over hoe je ervoor kunt zorgen dat deze gevoelens ook werkelijkheid worden.

xoxo,

Mieke

Facebooklinkedinmail

5 Comments

 • Laura

  Wat een mooi verhaal heb je weer gemaakt. En een mooi lijstje met kerngevoelens. Het lijkt ineens ook gewoon heel logisch dat het stellen van gevoelens die je na wilt streven veel haalbaarder is dan het stellen van zie suffe doelen en goede voornemens die je na een maand alweer vergeten bent… Ik ga naar eens goed nadenken 🙂
  Liefs, Laura

 • Anne-Mieke

  Het klinkt zó logisch! Waarom doet niet iedereen het op deze manier!
  Heel vaak uitdragen zodat steeds meer mensen hierover nadenken Mieke!
  Ga ik ook doen, dank je wel!
  Lieve groeten!
  Anne-Mieke

  • Mieke Postulart

   Dank je wel Anne-Mieke! Ik ga hier zeker mee door en jij kan daar ook bij helpen 😉 Groetjes!

 • Roos-Marie

  Wat een verrassende insteek! En het klinkt ook nog eens heel logisch! Ook ik ga hier mee aan de slag! Ik kijk al uit naar je tips de komende week!
  Liefs, Roos-Marie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *